ROBBEN FORD  - NIGHT IN THE CITY

Artiest info
Website - interview
facebook

Robben Ford is zonder twijfel één van de meest unieke bluesgitaristen aller tijden, met een cv van samenwerkingen die lezen als een echte ‘wie is wie’ van muzikale grootheden. Het is precies om deze reden dat hij een beroep kan doen op enkele van de beste muzikanten die er zijn om een band te creëren die de muziek zo goed als mogelijk dient. Ik durf te wedden dat veel gitaristen over de hele wereld die Robben hebben zien en horen spelen, geneigd zijn geweest om hun instrument op het kampvuur te gooien, toen ze zich realiseerden dat ze nooit in de buurt zullen komen van zo'n vaardigheid op het fretboard als Mr. Ford! Hij is echt van een ander niveau en een nieuw album van hem is een speciaal moment voor zijn fans, inclusief voor mijzelf. De rillingen lopen steeds over mijn rug als ik naar Robben luister op plaat en live, ik heb hem in vele decennia dan ook een paar keer gezien en met Rootstime.be deden we juist tien jaar geleden een zeer aangenaam interview, waarin hij o.a. vertelde dat zijn favoriete periode was toen hij The Blue Line band leidde, met Roscoe Beck op bas en Tom Brechtlein op drums.

Veel schrijvers beschrijven hem als een bluesgitarist, wat feitelijk een slechte naam is. Als je weet dat hij speelde met Miles Davis, Bob Dylan, Joni Mitchell, Larry Carlton, George Harrison, Mavis Staples, Yellowjackets en Brad Paisley en nog vele andere muzikale sterren, dan weet je zeker dat hij veel meer is dan een bluesgitarist.  Zijn inspiratiebronnen zijn de groten uit de jazz zoals Coltrane en Davis, toen in dat interview zei hij zelfs dat hij niet naar bluesartiesten luisterde, maar vrijwel alleen naar die jazzgroten en hun tijdgenoten. Robben wordt daarom gerespecteerd en aanbeden door fans en door andere gitaristen wereldwijd.  Met een carrière van bijna vijf decennia, meer dan 30 albums, blijven deze platen echt een belevenis en nooit hetzelfde. Zoals zijn laatste, "Night In The City", live opgenomen in Nashville in de City Winery in 2021, en dit na een lockdown. Na al deze albums, gastoptredens met sterren, vijf Grammy-nominaties en een heleboel prijzen die hij in de loop der jaren heeft opgepikt, is dit nieuwe livealbum een echte traktatie.

Op "Night In The City" wordt Robben bijgestaan door Jeff Coffin op saxofoon en basklarinet, Jovan Quallo op saxofoon, Anton Nesbit op bas en Nate Smith op drums en horen we 8 nummers die een sterk verslag van wat de man live kan doen, waar, wanneer en met wie hij ook speelt, jaar in, jaar uit. En daarbij moet zeker gezegd worden dat de blazers een grote toegevoegde waarde hebben voor dit project. Een mix van nieuw en oud materiaal in deze set, waarvan sommige nummers afkomstig zijn van zijn album "Pure" uit 2021. Er zijn zes instrumentale nummers en slechts twee nummers met zang, het met tempo en swing gebrachte "Cotton Candy" van het album "Purple House" (2018), en het bluesy "Just Another Country Road"  van "A Day In Nashville (2014) waarin de gitaar ook anderzijds een mooie rol vervuld. Maar op "Blues for Lonnie Johnson" laat  Ford best horen waarom hij tot de beste gitaristen behoort, een heerlijke en smaakvolle blues. Tevens is het jazzy "Balafon" ook zo'n muzikaal hoogstandje waarin alle muzikanten improviserend en samenspelend weer even voorbijkomen. "Night In The City" werd vorige maanden reeds met veel enthousiasme ontvangen, elke luisterbeurt is gewoon een muzikale reis om de wonderen van zijn nieuwste opus te ontdekken.